A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



Transzferár dokumentációval kapcsolatos módosítások

PrintMailRate-it

Megjelenés: 2022.12.20 / Olvasási idő: kb. 2 perc


Adatszolgáltatási kötelezettségek

A transzferár-nyilvántartást eddig is a társasági adóbevallással egyidőben kellett elkészíteni annak érdekében, hogy esetleges szükséges adóalap korrekciókat figyelembe lehessen venni, azonban transzferárral kapcsolatos főbb adatokat eddig nem kellett az adóbevallásban közölni.

A transzferár-szabályok szerint a transzferár-nyilvántartási kötelezettség hatálya alá tartozó adózóknak a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggésben várhatóan adatokat kell szolgáltatniuk az éves társasági adóbevallásukban. A várható adatszolgáltatási kötelezettség a 2022. december 31. után benyújtandó társaságiadó bevallásokra vonatkozik.

A konkrét szabályok az adatszolgáltatás kapcsán még nem ismertek, az adatszolgáltatás tartalmát egy minisztériumi rendelet fogja meghatározni. Előzetes információink szerint a rendelet várhatóan az alábbi  adatok megadását fogja megkövetelni:
  • az éríntett kapcsolt vállalkozás azonosítása
  • tárgyévi nettó ellenérték kapcsolt vállalkozás és ügyletenként 
  • összehasonlító elemzés szerinti piaci ár, ártartomány
  • esetleges adóalap korrekció ügyletenként

Az interkvartilis tartomány alkalmazása 

A várható új szabályozás szerint az interkvartilis tartományt akkor kell alkalmazni, ha az adózó a szokásos piaci ár meghatározása során az adóhatóság által ellenőrizhető adatbázisban tárolt vagy egyéb forrásból elérhető, nyilvánosan hozzáférhető vagy az adóhatóság által ellenőrizhető adatokat használt. Ez azt jelenti, hogy az interkvartilis tartomány használata a jövőben szélesebb körben lesz elvárt, a módosítás révén a kivételek nagy része törlésre fog kerülni.

Transzferár-kiigazítás várható új szabálya

A várható módosítás szerint, amennyiben az adózó által kapcsolt vállalkozásával kötött ügyleten alkalmazott ellenérték a szokásos piaci értéken kívül esik, főszabályként a szokásos piaci tartomány középértékére/mediánjára szükséges elvégezni a kiigazítást. Ez alól kivételt képes olyan eset, ha az adózó igazolja, hogy a szokásos piaci tartományon belül egy a mediántól eltérő érték felel meg a legjobban a vizsgált ügylet esetében.

Amennyiben a vállalat -szükség esetén - időben kiigazítja az árazást a piaci viszonyokra, elegendő ha a kiigazítás után az interkvartilis tartományba esik az elszámolási ár, nem szükséges az adóalap módosítása a medián érték alkalmazásával.

Mulasztási bírság mértéke

A maximális bírság hiányzó vagy hiányos transzferár dokumentációk (nyílvántartások) esetében 2 millió forintról 5 millió forintra, míg ismételt jogsértés esetén 4 millió forintról 10 millió forintra emelkedik.

Szokásos piaci ár megállapítása iránti kérelem (úgyn. APA) díja

A szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás díja 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedik, kétoldalú vagy többoldalú eljárás esetén pedig 8 millió forintra.

Az új rendelkezéseket várhatóan első alkalommal a 2022-ben kezdődő adóévek adókötelezettsége megállapítása során kell alkalmazni.

Figyelemfelhívás szóbeli szerződések esetén

A NGM 32/2017. számú transzferárrendelet 4. § (4) bekezdés d) pontja szerint szóbeli szerződések esetén a szerződés tartalmáról részletes leírást kell készíteni, amely a transzferár dokumentáció elválaszthatatlan részét képezi.

A szóbeli szerződések írásbeli összefoglalását érdemes időben elkészíteni, annak érdekében, hogy a szerződések lényeges részei a dokumentációban feldolgozhatóak legyenek.

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu