A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



További adóváltozások

PrintMailRate-it

Megjelenés: 2021.12.20. / Olvasási idő: kb. 1,5 perc

KIVA

A kisvállalati adókulcs 11%-ról 10%-ra csökken.

Egyéni vállalkozók átalányadózása

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek a bevétele nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét, lehetősége van az átalányadózás választására (a 2022. évben az érték 24 millió Ft). A kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozók esetében ez az értékhatár az éves minimálbér ötvenszerese (a 2022. évben az értékhatár 120 millió Ft).

Az átalányadózók alapvetően 40%-os költséghányad figyelembevételével állapíthatják meg a megadóztatandó jövedelmüket. Egyes iparágak (pl. építőipar, taxis személyszállítás, fodrászat) esetén a figyelembe vehető költséghányad mértéke 80%, a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozók esetében pedig 90%.

2022. január 1-től az éves minimálbér 50%-át meg nem haladó átalányban megállapított jövedelmek  adó-, szocho- és járulékmentesek – utóbbi két közteher esetében továbbra is figyelemmel kell lenni a minimum követelményekre.

Iparűzési adó

A kis- és közepes méretű vállalkozások adóterhe

A 2022. évben továbbra is 1%-os adókulcs alkalmazandó azoknál a vállalkozásoknál, amelyek a méretüket tekintve a 2022. üzleti évben is megfelelnek a kis-és közepes méretű vállalkozásként való besorolás feltételeinek.

Minimálbér

A 2022. évben a minimálbér 167.400 Ft-ról 200.000 Ft-ra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219.000 Ft-ról 260.000 Ft-ra.

Szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás

Annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a munkáltatókra rótt terhet a munkavállalók minimálbérének ill. garantált bérminimumának jelentős emelése következtében, 2022. január 1-től megszűnik az 1,5%-os szakképzési hozzájárulás, továbbá 2,5 százalékponttal csökken a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó. Ezáltal a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó 13%-ra csökken, továbbá a Szocho tv. kiegészül a szakirányú oktatásra és a duális képzésre vonatkozó szabályozásokkal.

Pénzügyi szervezetek különadója

A 2022. évtől megszűnik a tőzsdék, az árutőzsdei szolgáltatók, valamint a kockázati tőkealap-kezelők különadó fizetési kötelezettsége.

Számviteli törvény

Fejlesztési támogatások

A szerződéses feltételek teljesítése esetén a jóváhagyott, azonban még be nem folyt fejlesztési támogatásoknál lehetőség nyílik időbeli elhatárolások képzésére ill. arányosított feloldására.

INTRASTAT rendszer változás

2022. január 1-től kezdődően új Európai Uniós jogszabály lép életbe az Európai Unión belüli árukereskedelmi statisztika vonatkozásában. Az Európai Uniós rendelet értelmében 2022-től a tagállamok kötelezettek lesznek a mikroadatok cseréjére, amelynek fő alkotóeleme „Származási ország” és a „Partner adószám”, mely információk hiányában a riport nem lesz beküldhető. Az ügyletkódokban is kisebb változás áll be. A vámtarifa számok helyett a Kombinált Nomenklatúra kódok lesznek alkalmazandóak. A küszöbértékek 2022. évben nem változnak.

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu