A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



Iparűzési adó változásai

PrintMailRate-it

Megjelenés: 2022.12.20. / Olvasási idő: kb. 1 perc


Helyi iparűzési adó egyszerűsített átalányadózása

A módosítás által egyszerűsödik az iparűzési adó megállapítása, és a kisvállalkozók különböző körére vonatkozó eltérő szabályokat egységesítik. Az új adózási módot alkalmazhatják azok a kisvállalkozók, amelyeknek évi bevétele nem több mint 25 millió forint, illetve kiskereskedők esetében nem több mint 120 millió forint. Az egyszerűsített iparűzési adó alapja az adóévi bevétel nagyságától függően sávosan differenciált:



Mit érdemes tudni:
  • Az egyszerűsített rendszerben az adóelőlegfizetés megszűnik miután a jelenlegi adóelőleg előírás még megfizetésre kerül (2023 márc 15-ig). Az adófizetési kötelezettség 2024-es évtől évente egyszer utólag merül fel, adóelőleg előírást a 2023-as adóbevallás már nem fog tartalmazni. 
  • Az adóévet megelőző adóévről szóló adóbevallásban lehet kérelmezni/bejelenteni az egyszerűsített adóalap választását az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig.
  • A határértékek átlépése esetén a hagyományos módszert kell alkalmazni az adott adóévben és a rákövetkező adóévben is.

Iparűzésiadóalap korrekció kapcsolt vállalatok esetén 

Az a vállalkozó, aki a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint szokásos piaci ár alkalmazására kötelezett, a kapcsolt vállalkozásával kötött ügyletből származó nettó árbevételt vagy nettó árbevétel-csökkentő költséget, ráfordítást a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti szokásos piaci ár alapulvételével állapítja meg. A nettó árbevétel csökkentésének vagy a nettó árbevételt csökkentő költség, ráfordítás összege növelésének feltétele, hogy a vállalkozó rendelkezzen a vele szerződő fél azon nyilatkozatával, miszerint az ugyanakkora összeggel növelte a nettó árbevételt vagy csökkentette a nettó árbevételt csökkentő költség, ráfordítás összegét az őt terhelő iparűzési adó alapjának megállapítása során.

Ha a szerződő fél nem alanya a helyi iparűzési adónak, vagy a szokásos piaci ár miatti korrekció olyan ügyletre vonatkozik, amelyben az ellenérték nem befolyásolja a szerződő fél helyi iparűzési adóalapjának összegét, akkor a nyilatkozatnak azt kell tartalmaznia, hogy e korrekciót az őt terhelő, a helyi iparűzési adónak megfelelő külföldi adó, ennek hiányában a társasági adó vagy annak megfelelő külföldi adó alapjának megállapítása során figyelembe vette.

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu