A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



Személyi jövedelemadó változásai

PrintMailRate-it

Megjelenés: 2021.12.20. / Olvasási idő: kb. 2 perc

SZÉP-Kártya, COVID-19

A SZÉP-Kártya alszámláira teljesített munkáltatói befizetések kedvező adózású és szochomentes összeghatára a COVID-19 járványra való tekintettel 450.000 Ft-ról 800.000 Ft-ra emelkedett, ugyanakkor ez a szabályozás 2021. év végéig lesz érvényben A 2022. évtől az éves összeghatár ismét 450.000 Ft és újra meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adó munkáltatói részét erre a juttatásra.

A járvány miatt számos kártyatulajdonos nem tudta időben felhasználni a kapott összegeket, emiatt lehetővé tették az egyes alszámlák közötti átjárást (adókedvezményben részesülő éves összeghatár: szállás 225.000 Ft, vendéglátás 150.000 Ft, szabadidő 75.000 Ft). Ez az engedmény meghosszabbításra került 2022. szeptember 30-áig.

A 25 év alatti fiatalok adómentessége

A 25 év alatti fiatalok a törvényben meghatározott egyes jövedelmei 2022. január 1-jétől bizonyos összeghatárig SZJA mentességet élveznek. A SZJA mentesség az előző év júliusában érvényes bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető, az összeghatár a 2022. évben 433.700 Ft. Az adómentességet utoljára abban a hónapban lehet igénybe venni, amelyikben a munkavállaló betölti a 25. életévét.

Családi kedvezményre jogosultak szja visszatérítése

Azok a magánszemélyek, akik 2021. év bármely napján családi kedvezményre voltak jogosultak, 2022. februárjában visszakapják összevont adóalapjuk adóalap-kedvezmények érvényesítését követően még megmaradt része után  befizetett személyi jövedelemadójuk összegét. Családi kedvezmény érvényesítésére jogosult, aki családi pótlékra jogosult, a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója, és a rokkantsági járadékban részesülő, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója.  A visszatérítés felső határa 809.000 Ft (2020. decemberében érvényes évi átlagkereset adóterhe). Amennyiben az adóhivatal ismeri a családi pótlékot igénylő személy megfelelő adatait (bankszámlaszám, stb.), akkor automatikusan átutalja a visszatérítendő összeget, egyéb esetben 2021. december 31-éig be kell nyújtani egy visszatérítés iránti kérelmet a megfelelő adatok megadásával, vagy a 2021. évi adóbevallásban kell megigényelni a visszatérítést.

Adómentes bevételek

Adómentességet élveznek többek között az alábbi bevételek:
  • a magánszemélyek által termelt villamos energia 12000 kWh-ig (ez a szabály 2021. június 10-étől érvényes),
  • a lakásszerzéssel kapcsolatban kapott, törvényben foglalt támogatási típusok
  • a céges kerékpár vagy legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral rendelkező kerékpár magáncélú használata A munkáltatónál a kerékpár, e-kerékpár  vásárlása, használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költségek pedig társasági adóban elismert költségnek minősülnek 2022. január 1-től.

A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletekből származó jövedelem adózása

A 2022. évtől külön szabályok vonatkoznak a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletekből származó jövedelem adózására, így az többé nem képezi az egyéb jövedelmek részét. A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletekből származó bevételekből le lehet vonni a kriptoeszköz megszerzésével ill. előállításával/bányászatával kapcsolatos ráfordításokat, a fennmaradó rész pedig SZJA köteles. Amennyiben az egy adott ügyletből származó bevétel nem haladja meg a minimálbér 10%-át, vagy az ilyen ügyletekből származó éves bevétel összege nem haladja meg a minimálbért, akkor nem kell SZJA-t bevallani, feltéve, hogy egy napon csak egyetlen ügylet került lebonyolításra. Adókötelezettség abban az évben keletkezik, amikor a kriptoeszköz kikerül a kriptovaluták közül, tehát azt pénzre vagy más eszközre (például ingatlanra, gépjárműre) váltják. Az adókötelezettség meghatározása tekintetében a kriptoeszközök átruházásánál az aktuális piaci érték a mérvadó, nem pedig a kapott ellentételezés értéke. Az adóteher mértéke 15%, szociális hozzájárulási adót nem kell utána fizetni.

Ha a magánszemély az adóévben az összes kriptoügyletet figyelembevéve veszteséget ért el, adókiegyenlítéssel élhet. Az  adóévben, és az azt megelőző két évben keletkezett ügyleti veszteségek figyelembe vehetők az adóbevallásban a jövedelemmel szemben.

Amennyiben a 2022. év előtt nem került bevallásra kriptoeszközökből származó jövedelem, lehetőség van az ilyen ügyletekből megszerzett jövedelmek utólagos bevallására a 2022. évi adóbevallásban. Az új szabály visszamenőlegesen a 2021-es évre is alkalmazható.

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu