A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



Általános forgalmi adó változásai

PrintMailRate-it

Megjelenés: 2021.12.20. / Olvasási idő: kb. 1 perc

E-kereskedelem

Megszűnik a 22 eurós értékhatárt el nem érő Európai Közösségen kívüli szállítások eddigi adómentessége (2021.07.01-tól hatályos szabályozás). Ugyanakkor 150 eurós értéket el nem érő áruk továbbra is vámmentesek, ez alól kivételt képeznek a dohányáruk, az alkoholos italok és a parfümök.

2021. július 1-től az Uniós (magánszemélyek, alanyi adómentesek felé történő) távértékesítések tekintetében, szolgáltatásokra és a termékértékesítésekre együttesen 10.000 euró értékű plafon került bevezetésre. Amennyiben a távértékesítés összesített ellenértéke az adóévben meghaladja, vagy a megelőző adóévben meghaladta az értékhatárt, rendeltetési hely szerint adózandó, azonban a célországbeli regisztrációs kötelezettség helyett az Uniós szinten kibővített OSS – azaz egyablakos uniós – rendszer alkalmazható. Eszerint a távértékesítő saját nyelvén, egységes portálon keresztül tehet eleget bevallási, adófizetési kötelezettségének.

Behajthatatlan követelések

Bővült a behajthatatlan követelésként elszámolt összegek áfatartalmának visszaigénylésének lehetősége. A 2021. június 10-évtől megszűnnek a visszatérítést érintő egyes korlátozások, különös tekintettel az alábbi esetekre:
  • a vevő az eredeti ügylet teljesítési időpontjában fizetésképtelenségi eljárás hatálya alatt állt,
  • a vevő annak idején szerepelt a nagy összegű adóhiánnyal rendelkezők adatbázisában,
  • a vevő adószáma az ügylet teljesítési időpontjában törölve volt.
Ha az eredeti ügylet már elévült, még van arra lehetőség, hogy a vevő által meg nem fizetett áfaösszeg visszatérítésre kerüljön. Az erre irányuló írásbeli kérelem a követelés behajthatatlanná válásától számított egyéves határidőn belül nyújtható be.

Fordított áfa/áfa mérték

2021. április 1-jétől a munkaerőkölcsönzés már csak az építőiparral összefüggésben adózik fordítottan. 
2021. augusztus 1-től a az elviteles és házhoz szállított ételre és italra megszűnt az 5%-os áfa.
Új lakóingatlan esetében lehetőség van 2022. december 31-ig 5% áfa alkalmazására, amennyiben 2022. év végéig véglegességé válik az építési engedély.

BREXIT

Észak-Írország az általános forgalmi adó szempontjából speciális státuszt kapott az alábbiak szerint:
  • EU tagállamként kezelendő a termékértékesítések szempontjából,
  • Európai Unión kívüli országnak kell tekinteni a szolgáltatásoknál.

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu