A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



Általános forgalmi adó változásai

PrintMailRate-it

​Megjelenés: 2022.12.20. / Olvasási idő: kb. 1 perc


Új lakóingatlanok adókedvezménye

Az új lakóingatlanok értékesítésére alkalmazandó kedvezményes, 5 százalékos adómérték 2024. december 31-ig alkalmazható. Az átmeneti szabály alapján 2028. december 31-ig alkalmazható lesz a kedvezményes adókulcs azon elhúzódó építkezések esetén, amelyeknél 2024. december 31. napján véglegessé vált az építési engedély, illetve bejelentették az építkezést az egyszerű bejelentés szabályai szerint.

Új lakóingatlanok fogalma

Új ingatlannak minősülnek az olyan ingatlanok is, amelyek funkcióváltás útján jönnek létre. A megváltoztatott rendeltetési célt igazoló hatósági igazolvány kiállítását követő 2 éven belül értékesített ingatlan új ingatlannak fognak minősülni, melyeknek értékesítése adókötelesé vállnak.

Fordított adózást érintő pontosítások

Az ingatlanok létrehozatalára, bővítésére vonatkozó építési-szerelési munkáknál a fordított adózás alkalmazhatóságának szabályait kibővítették. Az eddigi feltétel – az építési hatóság engedélye – helyett az ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás már akkor is fordított adózás alá esik, ha bármilyen egyéb szakhatóság engedélye vagy hatósági bejelentés szükséges a kivitelezéshez.

További négy évig, 2026. december 31-ig alkalmazható a fordított adózás egyes mezőgazdasági terményeknél, illetve acélipari termékeknél.

Számla adattartalmát érintő változás:


Pontosításra került, hogy a számlán csak abban az esetben kellene forintban feltüntetni az áthárított adó összegét külföldi pénznemben történő számlázás esetén, ha az a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás, amelyet a kibocsátott számla kísér belföldön adóztatandó.

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu