A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



Társasági adó változásai

PrintMailRate-it

Megjelenés: 2021.12.20. / Olvasási idő: kb. 1 perc

Adóalanyok

2021.06.10-től új társasági adóalany a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány. 2021.07.01-től a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete is alanya a társasági adónak, melynek az adókötelezettséget az iskolaszövetkezetekre vonatkozó előírások szerint kell teljesítenie.

Csoportos adózás

A 2022. évtől nem lehetnek csoportos adóalanyok a nonprofit szervezetek, a szociális szövetkezetek, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek és iskolaszövetkezetek.

Közérdekű alapítványok és felsőoktatás támogatása

A tao-kötelezettség alá tartozó vállalkozások bizonyos feltételek mellett már 2021. júliusától adókedvezményben részesülnek a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak és közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő felsőoktatási intézményeknek nyújtott támogatások után. Az utóbbi  említett esetekben felsőoktatási támogatási megállapodás alapján a társasági adóalap akár a támogatás 300%-ával is csökkenthető.

Hibrid gazdálkodó szervezetek adózása

Belföldi illetőségű adóalanynak minősülnek azok a belföldön bejegyzett vagy belföldi székhelyű hibrid gazdálkodó szervezetek is, amelyek nem belföldi illetőségű adózók többségi tulajdonában vannak. Kivételt képeznek ez alól a diverzifikált értékpapír-portfólióval rendelkező befektetési alapok és a hasonló befektetési formák. A hibrid gazdálkodó szervezetek jövedelme olyan mértékig adózik, amilyen mértékig azt nem adóztatja meg a magyar vagy más ország adójogszabálya.

Fejlesztési adókedvezmény

A kis- és középvállalkozások beruházásösztönző fejlesztési adókedvezmény igénybevételének feltétele kisvállalkozásoknál 50 millió Ft, míg középvállalkozásoknál 100 millió Ft összegű beruházás üzembehelyezése és üzemeltetése.​​

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu