A weboldal személyre szabása és a legnagyobb többletérték biztosítása érdekében sütiket használunk. A sütik többek között a felhasználók viselkedésének elemzésére szolgálnak, hogy kideríthessük, miként javíthatnánk a weboldalunkon. A weboldal használatával Ön beleegyezését adja a fentiekhez. A további információkat megtalálja az adatvédelmi nyilatkozatunkban.



Társasági adó változásai

PrintMailRate-it

​Megjelenés: 2022.12.20. / Olvasási idő: kb. 1 perc


Elhatárolt veszteség

A módosítás kiterjeszti a 2015. előtti veszteségekre azt a lehetőséget, mely szerint a fel nem használt elhatárolt veszteségeket a kamatlevonási korlátozáshoz kapcsolódó adóalap-módosítások nélküli adóalapra 50%-os mértékig lehet érvényesíteni. Az adózó választása szerint első alkalommal a 2021. december 31-ét követően kezdődő adóévre alkalmazható a szabály.

Bizalmi vagyonkezelés, vagyonkezelő alapítvány

A jogszabályváltozás társasági adó alóli mentességet biztosít a bizalmi vagyonkezelés, a vagyonkezelő alapítvány és a közfeladatokat ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére abban az esetben is, ha a kedvezményezettjei között nemcsak természetes személyek találhatóak, hanem a kedvezményezett természetes személyek javára történő vagyoni juttatás céljából alapított vagyonkezelő alapítvány.

Csoportos adóalanyok

A csoportos adóalanyoknál kiegészülnek a csoporttagság megszűnésének esetei az adózó végelszámolása, felszámolása, illetve kényszertörlése esetén is megszűnne a csoporttagság. Emellett a csoportos társasági adóalany vagy a csoporttag tagságának megszűnésekor nem a megszűnés napjától, hanem a megszűnésre okot adó körülmény napjától számított 30 napon belül kellene a tagoknak az adóelőlegeket bevallani.

Elektromos töltőállomások adóalap-kedvezménye

Az elektromos töltőállomásokhoz kapcsolódó adóalap-kedvezmény a 2022. január 31-ét követően benyújtott adóbevallások vonatkozásában „de minimis” kedvezménynek minősülnek valamint az elektromos töltőállomások telepítéséhez kapcsolódó adóalap-kedvezmény igénybevételének és kezelésének speciális szabályai némileg egyszerűsödnek.

Kapcsolat

Contact Person Picture

Dr. Roland Felkai

Diplom-Volkswirt, M.A. (London), Adószakértő

Ügyvezető és Partner

+36 1 8149 800

Üzenet küldése

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu